Vrede betekent voor mij niet persé dat alles koek en ei is, maar meer dat er balans gevonden wordt in alle omstandigheden. In een wereld als de onze waar er (nog) geen sprake is van perfectie en we elkaar als medemens nog weleens flink op de tenen trappen, is balans vinden een voorwaarde om met vrede in je hart te kunnen leven.
Je kunt nog zo vurig wensen dat er geen nare dingen meer gebeuren, zodat je meer vrede mag ervaren, maar dan maak je jezelf afhankelijk van dingen waar je geen enkele grip op hebt. Waar je wel invloed op hebt is de manier waarop je reageert en handelt als er iets in je leven gebeurt wat je liever anders had gezien.
Samensmelter – Yvonne Alefs
Wanneer ik de artikelen van alle Hartschrijvers over dit onderwerp lees, dan is het prachtig om te ontdekken dat volgens ons allemaal, ongeacht onze levens- of geloofsovertuiging, de sleutel tot meer innerlijke vrede ligt in het nemen van eigen verantwoordelijkheid in alle omstandigheden en het zoeken naar balans in het leven. Pas dan, wanneer innerlijke vrede gevonden is, kunnen we het uitdelen en laten uitspreiden naar de wereld om ons heen, gelijk de zon dat met haar alles doordringende warmte doet. Gaab legt dat als volgt heel mooi aan ons uit:
In verbinding zijn met de bron, met ‘Al Wat Is’ brengt vrede en die bron is in iedereen. Iedereen is onderdeel van het Universum, we zijn allen één. Als ik naar jou kijk, dan ervaar ik dezelfde vrede, omdat ik jou kan zien als mij. Vrede vinden in en met jezelf en het vervolgens met anderen te delen, is het grootste geschenk dat je aan de wereld kan geven.
Spiritualist – Gaab van Hall
De zon, als symbool voor het centrum van ons Universum sluit mooi aan bij wat Titia ons duidelijk maakt in haar artikel, namelijk dat ieder van ons stuk voor stuk het centrum van ons eigen universum is. Dat betekent niets anders, dan dat alles wat je doet, invloed heeft op alles en iedereen om jou heen. Net zo goed als dat agressie bij jou begint, zo begint ook vrede bij jou. Jij bent vrij om te kiezen. En als je je dan van die keuze bewust bent, dan kan je zoals Jan Willem het zo mooi verwoordt:
Bijdragen aan een vredevolle wereld door daar waar de neiging ontstaat over te gaan tot geweld en agressie, zei het verbaal of fysiek, eerst tot tien te tellen en de bewuste keuze te maken tegen nog meer geweld in de wereld.
Christen – Jan Willem van der Straten
Agressie tegen anderen kan je zien als onwetendheid, vertelt Titia. Onwetendheid voor wat voor die ander belangrijk is, onwetendheid over waarom die ander zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Wijsheid is volgens haar jezelf bevrijden van alle die vastgeroeste beelden en gedachten over de wereld en de ander en dat is precies in lijn met wat Marja zegt. Voor haar begon de weg naar geluk en vrede op het moment dat ze alle ideeën over de wereld overboord gooide en opnieuw begon. Haar hart opende zich wijd en de liefde stroomde door haar heen. De eerste stap naar geluk en daarmee ook naar vrede, is volgens haar het verlangen om van iedereen (dus ook van jezelf) te willen houden.
Wat we praktisch kunnen doen voor vrede in de wereld, is elkaar leren kennen, erkennen dat we oordelen hebben en besluiten dat we meer zijn dan ons oordeel, onszelf genezen van wrok en jaloezie omdat we wijzer zijn dan dat en te genieten van elk moment van handreiking en bevrijding.
Een zichzelf herontdekkende ziel – Marja Ruijterman
Verbinding hebben met jezelf, met het universum, met God, met Allah, met Source of hoe je het ook noemt, is voor Gaab de leidraad voor het creëren van een vredevolle wereld. “Als ik mij minder goed voel, dan is de verbinding verbroken”, legt ze uit, “en heb ik me laten verleiden om naar de wereld te kijken en daar de verantwoording neer te leggen. Zodra ik dat bemerk, kies ik ervoor om mijn gedachten aan te passen. “ Een levenshouding wat prachtig aansluit bij die van Marjolein:
Een vredevolle wereld begint bij mijzelf, door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe ik mij tot situaties in mijn leven verhoud. Wil ik me slachtoffer voelen van een situatie en graag een dader aanwijzen, of wil ik zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hoe ik erop reageer?
Levenskunstenaar – Marjolein Adema
Als mens hebben we inderdaad de kracht van gedachten gekregen, een machtig instrument dat we kunnen gebruiken om onszelf te trainen anders naar de wereld om ons heen te kijken en zelfs in moeilijke omstandigheden in balans te blijven. En balans is niets meer of minder dan de capaciteit bezitten om je te kunnen beheersen, wat weer heel mooi aansluit bij wat Meta ons vertelt.
Een vredelievender wereld is een wereld van zelfbeheersing, want in zelfbeheersing zit empathie, vriendschap, begrip en liefde.
Vrije Geest – Meta Gemert
Volgens haar is ‘beheersing’ een belangrijk onderdeel van de weg naar innerlijke vrede en een vredelievender wereld. Zelfs beheerst op iemands tenen trappen om de ander ervan te weerhouden over je heen te walsen, kan voor vrede zorgen wanneer als gevolg daarvan het bord voor iemands kop kapot valt en hij of zij daardoor een meer uitgebalanceerde kijk op de wereld krijgt. Boosheid is ‘gewoon’ de beheerste vorm van je ongenoegen uiten en kan veel helderheid en vrede brengen, doordat het de druk van de ketel haalt en latere uitbarstingen van woede, haat en agressie voorkomt. Het verhaal van Jezus die de tempel schoonveegt van alle zwendelaars en uitbuiters, dat Meta in haar artikel aanhaalt, is een prachtig voorbeeld van beheerste ongenoegen dat tot gevolg had dat er voortaan vrede en rust, zoals die oorspronkelijk bedoeld was, in de voortempel heerste.
Vrede en rust wordt ook gevonden in de drie gradaties van ‘goed doen’ die vanuit het Islam uitgedragen worden en die Tamaam zo mooi met ons heeft gedeeld: goed met goed beantwoorden (Adl), goeddoen zonder iets terug te verwachten (Ihsaan) en onvoorwaardelijk goed doen, waarbij de gedachte aan goed doen niet eens aanwezig is en men vanuit een natuurlijke staat handelt (Ietal-zil-Qorba). Over gewetensvol handelen (Al takwa) zegt Tamaam het volgende:
Het gewetensvolle handelen speelt een sterke rol in mijn bijdrage aan een vredevoller leven. Ik probeer bij iedere actie, die ik onderneem te beseffen of Allah (swt) tevreden zou zijn met datgene waar ik mee bezig ben, niet omdat het moet, maar omdat het voldoening geeft.
Moslim geïnspireerd door Soefie filosfofie – Tamaam Ayyash
Ramadan, de heilige maand van bezinning voor Moslims is bij uitstek de gelegenheid om deze 3 gradaties van ‘goed doen’ in de praktijk te brengen. “Het is de maand waarin je je terugtrekt en stil staat bij je leven, de maand waarin je je negatieve gevoelens opzij zet en goed doet en goed denkt”, aldus Aleida. Dat daar volgens haar in haar omgeving niet meer zo bewust mee om wordt gegaan, betreurt ze.
De magic is dit jaar weg. Alsof het de situatie in de wereld reflecteert. Misschien ben ik de enige die dat voelt. En is het een reflectie van mijn eigen gevoelens.
Moslim – Aleida Nur
Ze sluit in haar artikel echter heel mooi in lijn met ons allen af door de verantwoordelijkheid van haar gemis aan deze ‘magic’ naar zichzelf toe te trekken en zich voor te nemen om zich binnenkort terug te trekken om zelf die magie weer terug te vinden. Ook zij beseft volledig dat een vreedzamere wereld bij haarzelf begint.
En alhoewel er veel meer door de Hartschrijvers gedeeld is, kom ik toch aan het einde van deze samensmelting en nodig iedereen uit om vooral ook de volledige verhalen van deze prachtige mix van mensen te lezen en alle wijsheid in je op te nemen. Ter afsluiting een mooie quote van Titia:
Als jij het centrum van jouw universum bent en als er vrede in je hart is, wat gebeurt er dan met je omgeving? Ik geloof hartstochtelijk in de steen-in-de-vijver effect: een steeds groter wordende kring. Ik kan de wereld niet redden, ik kan echter wel liefdevol zijn en mijn omgeving liefdevol en met compassie benaderen. En zo mijn steentje bijdragen aan een vredevollere wereld. Doe je met me mee?
Boeddhist – Titia de Vries
Yvonne Alefs is schrijver in hart en ziel. Naast haar stukken hier op Hartgeschreven schrijft zij ook levensbeschouwelijke teksten en gedichten op haar eigen website yvonnealefs.nl en blogs voor QigongQyvon (over de Chinese bewegingsleer Qigong) en Yogadreams (de yogaschool waar zij een paar keer per week heerlijke yogalessen volgt). Een korte introductie van haar vind je op de pagina Hartschrijvers.
Leave A Reply