<strong>De kracht van het goede</strong><br/><i>Dalai Lama</i>

De kracht van het goede
Dalai Lama

De wijsheid van de Dalai Lama en zijn totale onafhankelijkheid van politiek, religie, land en familie zorgt ervoor dat hij (bijna) overal naartoe kan reizen en dat er vele deuren voor hem opengaan. Met zijn open benadering, zijn zelf humor en zijn houding van gelijkwaardigheid met een ieder die hij ontmoet, heeft er inmiddels voor gezorgd dat hij door velen op handen gedragen wordt. Geheel doordrongen van de eenheid van alle mensen en wars van ‘wij-zij’ denken, is het dan ook aan hem toevertrouwd om ons voor te gaan in een nieuwe visie voor de wereld met als richtlijn compassie.

De meest moeilijke vorm van compassie is een ander vergeven die je gekwetst heeft, aldus de Dalai Lama, omdat er een bepaalde bewustzijn voor nodig is om je dan niet tot wraak te wenden of kwaad met kwaad te vergelden. Dat bewustzijn ontstaat als we onze reactie voor even weten op te schorten, zodat we eerst de ware bron van de emotie die we voelen kunnen onderzoeken. Hoe vaker je je emoties namelijk overdenkt, des te meer zal je dit na verloop van tijd niet meer hoeven doen en meteen op de juiste manier kunnen reageren op negativiteit. De Dalai Lama noemt dit ‘het uitstippelen van je emotionele routekaart’. Op deze persoonlijke routekaart van je emoties kan je, op moeilijke momenten waarop een negatieve reactie op de loer ligt, telkens terugvallen.

Momenteel werkt de Dalai Lama, samen met een team van wetenschappers, aan een universele ‘routekaart van de emoties’, waarmee hij de wereld handvatten wil bieden om de mensheid terug te brengen naar haar oorspronkelijke staat van liefde en eenheid. Het is zijn doel om deze routekaart te integreren in het onderwijs, zodat komende generaties bewust leren omgaan met hun emoties, zowel de negatieve als de positieve. ‘Het trainen van emoties zal meer effect hebben, dan alleen maar verkondigen dat er meer mededogen moet komen’, aldus de Dalai Lama. Link naar boek.

Uitgebreider verslag: boekentips Yvonne Alefs
    • Categories: Spiritueel